Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır?
Bilindiği üzere bal, arıların çiçeklerden aldığı içerikleri vücutlarında bulunan birtakım enzimlerle işlemesi sonucu oluşan, besin değeri yüksek bir gıda maddesi. Çiçekler ve arıların ekip çalışmasıyla oluşan bal, tamamen doğaldır. İnsan vücudu için oldukça faydalı olan bal, bir fabrika ürünü değildir ve tamamen doğanın bize sunduğu tatlı bir güzelliktir. Arıların mucizesiyle sofralarımıza gelen balın faydalarından yararlanmak için doğal olması, sağlığımız için de büyük önem taşır.
Özellikle son yıllarda ortaya çıkan sahte bal olayları, tüketicinin bal kavanozlarına şüpheyle bakmasına neden oluyor. Kovandan sofraya tamamen doğal balı tüketmeye odaklanan tüketiciler, haklı olarak “Hakiki bal nasıl anlaşılır? sorusunu sormaya başladı. Aslında sahte ya da hakiki balın tek bakışta anlaşılması imkansızdır. Bunun için bilmeniz gereken önemli ayrıntılar bulunuyor.
Sahte Bal Nedir?
Gerçek bal, içinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan, arıların kovanlarda ürettiği lezzetin analiz edilip paketlenmesi sonucu ulaşan gıda maddesidir. Yani hakiki balın tek kaynağı doğadır ve hiçbir katkı maddesi içermez. Çiçeklere konup nektar almasına izin vermeden arıya şeker şurubu verilmesi, şeker şurubuna bal enzimi katılması veya gerçek bala bir miktar sahte bal karıştırıp miktarın çoğaltılması ise tabii ki doğal olmayan, yani sahte bal sınıfına girer.
Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?
Balın gerçekliği tadından, kokusundan, ya da görüntüsünden anlaşılamaz. Bahsedilen kriterler belirleyici olabilir; fakat bu şekilde kesin sonuca varılamaz. Balın sahte olup olmadığının anlaşılması için tek güvenli yöntem, laboratuvarda analiz yapılmasıdır. Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarlarında analizi yapılan balların doğallığı ve saflığı %100 kanıtlanabilir. Bunun için akredite edilmiş laboratuvara sahip markaların ambalajlı ballarını satın almalısınız.